Alumnitiedote 1/2018

Tervehdys Alumni!
Ensi syksynä tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun eri vuosikurssien prodekolaiset saivat kutsun ”Prodekon seniorikillan” perustavaan kokoukseen Teknillisen korkeakoulun koneosaston suureen luentosaliin. Sittemmin korkeakoulu on vaihtunut Aalto-yliopistoksi, koneosasto TUAS-taloon ja seniorikillan nimi Prodekon Alumiksi. Perusajatus on silti sama: Jokainen prodekolainen on loppuelämänsä osa Prodeko-yhteisöä.

Viime vuonna Prodekon seminaari vakiintui perinteeksi vappuviikolle, kun kokoonnuimme jo toisen kerran tasokkaan seminaarin, illallisen ja illanvieton merkeissä. Tänä vuonna seminaari järjestetään 27.4.2018 suurempana kuin koskaan. Kaikki mukaan!

Uutena toimintana Prodeko-yhteisö on käynnistänyt Lifelong Learning -projektin. Älä jämähdä laakereillesi vaan kehitä itseäsi ja yhteisöäsi osallistumalla kyselyyn tässä tiedotteessa olevassa linkissä.

Alkaneen vuoden muuhun ohjelmaan kuuluvat matrikkelin julkaisu sekä tuttuun tapaan excut, Wappuskumpat Ulliksella, syyskauden avaava Paikka Y, sikajuhlakokoontumiset ja monet muut aktiviteetit. Osallistu ja haasta mukaan myös alumnikaverisi!

Mikko Ketola, Alumnin pj 2018

Ja hallitus alumni[at]prodeko.org

Sisältö
1. Menneet tapahtumat
a. 30.1. Vaisala excu
b. 7.3. Knowit excu
2. Tulevat tapahtumat
a. 27.04.2018 PRODEKO SEMINAARI
b. 01.05.2018 Wappushampanjat Ulliksella
c. 07.09.2018 Paikka Y
3. Lifelong Learning – projekti
4. Prodekon Matrikkeli
5. Prodeko Venturesin kuulumiset
6. Haluatko excuisännäksi
7. Killan kuulumiset
a. Pitkä excu Aasiaan

Aina tärkeät linkit:
Alumnirekisteri: https://alumnirekisteri.prodeko.org
Alumnin kotisivut: http://alumni.prodeko.org/
Alumnin Facebook-ryhmä: www.facebook.com/groups/358203460857/
Alumnin LinkedIn-ryhmä: www.linkedin.com/groups?gid=37349

1. Menneet tapahtumat
Vaisala excu 30.1.
Tammikuun lopussa alumnit pääsivät kuulemaan tarinaa Vaisalasta ja sen bisneksestä end-2-end IoT -sensoreista digitaalisiin palveluihin. Tehdasvierailulla pääsimme tutustumaan käytännön tuotannonohjaukseen ja huipentumana katsomaan ikkunoiden läpi puolijohdeteollisuuden puhdastilaan. Excun isäntänä toimi johtaja Ekku Sucksdorff ja alustuksen piti johtoryhmän jäsen Jarkko Sairanen – molemmat Prodekon alumneja. Kierros ja esitykset jatkuivat mielenkiintoisena keskusteluna mm. sisäisestä yrittäjyydestä, uusista liiketoimintamalleista ja brändin merkityksestä.
Knowit excu 7.3.
Pohjoismainen ketterä ICT-palvelutalo Knowit kertoi alumnille tekoälystä ja sen yhdestä osa-alueesta koneoppimisesta TkT Juhani Teeriniemen toimesta. Opimme mm. että bugien määrä koodissa ei korreloi suoraa koodin pituuden tai kompleksisuuden kanssa, vaan todellinen koodimodulin bugitodennäköisyys löytyy satojen muuttujien yhteissummana Knowit:n AI-ratkaisun avulla. Lisäksi kuulimme CEO Ville Särmälän avaussanat ja Prodekon alumnin Kari Kakkosen (Director, Quality & Competences) uratarinan kautta Knowitin kasvusta 2000 hengen konserniksi. llallinen viineineen maistui ja osa kokeili jälkiruuaksi myös snookeria. Kiitos isännille hienosta illasta! Knowitilla on nytkin 150 työpaikkaa avoinna, joista löytyy tietoa www.knowit.fi

2. Tulevat tapahtumat
Prodeko Seminaari 27.04.2018
Legendaarinen Prodeko Seminaari järjestetään kolmatta vuotta peräkkäin 27.4. kongressikeskus Dipolissa. Seminaari tuo yhteen niin alumnit, opiskelijat kuin tuotantotalouden laitoksen väen sekä tarjoaa säväyttäviä puheita ja keskustelua ajankohtaisista aiheista.
Seminaarin 2018 teema on “The Future of Competition – Tulevaisuuden kilpailutekijät”. Teemaa käsitellään seminaarissa muun muassa työn muutoksen ja organisaation johtajuuden näkökulmista.
Seminaari järjestetään tänä vuonna kahdessa osassa. Aamupäivällä 100:lla osallistujalla on mahdollisuus päästä tutustumaan tuotantotalouden tutkimuskentän kuumimpiin aiheisiin teemalla Tulevaisuuden kilpailukyvyn lähteet. Tutan kärkiprofessoreiden vetämiä keskusteluryhmiä on 6, joista osallistujat pääsevät kahteen toiveidensa mukaisesti.
Iltapäivän seminaari alkaa klo 12:30 ja lavalle nousee mm. Timo Ritakallio (CEO, OP), Michael Widenius (Co-Founder, MySQL), Marjet Mäkinen (CEO, Suomen Kovabetoni) sekä muita vaikuttavia puhujia. Seminaariosuuden jälkeen ilta jatkuu cocktail-tilaisuudella ja loppuillan kruunaa buffetillallinen, jota värittävät erilaiset ohjelmanumerot sekä live-musiikki.
Lipunmyynti avataan 19.3., mutta voit varmistaa paikkasi jo etukäteen ostamalla yrityslipun 12.3. alkaen! Samalla lipulla voit osallistua koko päivään, tai vaikkapa vain aamupäivään tai iltajuhlaan.
Tapahtuma on laadukkaan ohjelman ohella loistava tilaisuus tavata vanhoja tuttuja sekä tehdä uusia. Kutsu siis vuosikurssikaverisi mukaan ja nauti kyydistä!
Lisätietoa julkaistaan Facebook-tapahtumassa: https://www.facebook.com/events/1184393658357612/

Mitä: Prodeko Seminaari
Missä: Design Factory & StartupSauna (aamupäivä), Dipoli (iltapäivä),
Milloin: perjantaina 27.4. aamupäivän ohjelma klo 9.30-12.00, iltapäivän ohjelma klo 12.30 alkaen
Miksi: Koko Prodeko-yhteisön huipputapahtuma
Liput: Yritysliput myynnissä 12.3., muu lipunmyynti 19.3: https://holvi.com/shop/Prodeko/

Wappushampanjat Ulliksella 1.5

Paikka Y 7.9.
Perinteinen Paikka Y tulee taas. Merkatkaa päivä jo kalenteriin.

3. Lifelong Learning – projekti
Prodeko-yhteisö on käynnistänyt vuoden alusta Lifelong Learning -projektin, jonka tavoitteena on vastata elinikäisen oppimisen ja jatkuvan ammatillisen kehittymisen kasvavaan tarpeeseen yhteisössämme ja laajemminkin yhteiskunnassa. Tutkimukseensa perustuvassa menestyskirjassaan ”Peak” (2016), psykologi Anders Ericsson osoittaa, että useissa ammateissa, mm. lääkäreillä, asiantuntemus vähenee kokemuksen karttuessa, mikäli kertaavia tai täydentäviä koulutustapahtumia ei järjestetä.
Meidän allekirjoittaneiden mielestä elinikäinen oppiminen on tärkeä osa Prodeko-yhteisön toimintaa. Haastamme sinut käyttämään tähän kyselyyn hetken aikaasi. Yhteenveto tuloksista julkistetaan Prodeko-seminaarissa 27.4. koko yhteisömme jäsenille.
Linkki kyselyyn: https://fi.surveymonkey.com/r/KVP2JJ3
Lisätietoja kyselystä ja Lifelong Learning projektista: Sara Ikonen ja Jaakko Jäkärä (etunimi.sukunimi@aalto.fi)
Risto Siilasmaa (Prodekon neuvottelukunta) Perttu Rönkkö (Prodeko Alumni)
Olli Kiikkilä (Prodeko) Risto Rajala (Tuotantotalouden laitos)

4. Prodekon Matrikkeli

Ennakkotilaa Prodekon Alumnimatrikkeli – Julkaisu 27.4.!
Kauan odotettu uusin Prodekon Alumnimatrikkeli on nyt viimein painovalmiina ja odottaa julkaisuaan. Matrikkeli sisältää tiedot kaikista Tkk:n tai Aallon Tuotantotalouden kolutuslinjalta ikinä valmistuneista, lähes 2500 henkilöstä, sekä mielenkiintoista tilastotietoa koulutuksesta, opinnoista ja valmistuneista.
Matrikkeli julkaistaan Prodekon seminaarissa wapun alla 27.4. Varmista tämän ainutlaatuisen niteen päätyminen kirjahyllyysi ennakkotilaamalla sen osoitteesta https://holvi.com/shop/Prodeko/ . Ennakkotilauksella on hintaa 35€. Kiirehdi tilauksen kanssa, sillä kirjasta otetaan tilausten määrää vastaava painos. Matrikkeli on mahdollista hankkia myös myöhemmin, mutta tällöin sen hinta on kalliimpi.
Lisätiedustelut matrikkelivastaavalta Pyry Huhtaselta (@aalto.fi).

5. Prodeko Venturesin kuulumiset
PV:n kevät ja viime vuoden loppu ovat sisältäneet kaksi hallituksen kokousta, mentorointi prosessin kehitystä, testausta ja ensimmäisen opiskelijoille suunnatun yrittäjyyteen kannustavan tapahtuman: ”Prodeko Ventures Night”. Mukaan toimintaamme liittyi tammikuun alusta myös uusi Community Manager Joona Soratie, samalla operatiivinen kyky tehdä opiskelijoille yrittäjyys tapahtumia ja edistää mentoriohjelmaa saivat lisää tuulta alleen!

Lyhyet esittelyt kolmesta portfolio tulokkaasta:
Wowanders kehittää maailman älykkäintä matkapäiväkirjaa ja mullistaa tavan miten ihmiset valitsevat hotellit, ravintolat ja nähtävyydet matkoilleen ystävien suosituksia hyväksikäyttäen. Sovelluksen ensimmäistä versiota testattiin erinomaisin tuloksin Suomessa ja nyt tuotetta kehitetään kesän kansainvälistä lanseerausta varten.
Fiksuruoka.fi on verkkokauppa, jossa myydään elintarvikkeiden ja käyttötavaran poistoeriä tuntuvilla alennuksilla ympäri Suomea. Asiakkaat saavat tilaamansa tuotteet joko noutopisteelle tai kotiovelle. Käytönnössä Fiksuruoka.fi auttaa toimittajiaan vähentämään ruokahävikkiä koko elintarvikkeiden toimitusketjussa. Jos Heintzin ketsupin saa alle eurolla niin ei pöljempää. Kokeile!
SuomiHealth tarjoaa kiinalaisille potilaille kaikenkattavan palvelun Suomen huippuluokan terveydenhuollossa. SuomiHealthin palvelu tuotetaan yhdessä partnereiden kanssa ja se sisältää lennot, majoituksen, aktiviteetit, tulkkauksen ja terveydenhuoltopalvelut Suomessa. SuomiHealtilla on eksklusiiviset sopimukset tärkeimpien toimijoiden kanssa, kuten Docrates syöpäsairaala ja HYKSin yliopistollinen sairaala. Nopeasti kasvava terveysturismimarkkina oli vuonna 2016 yli 10 miljardia euroa vuodessa, eli 500,000 varakasta kiinalaista lähti ulkomaille terveyspalveluihin. Kiinasta ulossuuntaavan terveysturismimarkkinan ennustetaan kasvavan 20 miljardiin euroon 2020 mennessä.
Portfolion kasvu on siis edennyt hyvin, aivan lähiaikoina voi myös odottaa uusiakin julkistuksia!
Syksyn ja vuoden lopussa testausvaiheessa ollut Prodeko Venturesin kaupallinen mentorointi jatkaa kehitystään kevään aikana vahvemmin nettisivuihimme ja oheistoimintaan tukeutuvaksi. Erityisesti Prodeko Seminaariin (Dipoli 27.4.) on tulossa mentorien ja mentoroitavien lyhyitä keskustelu- ja matchausmahdollisuuksia. Tästä kaikesta kuitenkin lisäinfoa vasta lähitulevaisuudessa!
Kuten ennenkin, mikäli sinulla on kysymyksiä portfoliosta, mentoroinnista, toiminnasta tai aloittava yrityksesi tarvitsee tukea ja alkuvaiheen pääomaa toiminnan käynnistämiseen, ota yhteyttä Niklas Jaloseen (niklas[at]prodekoventures.com). Lisätietoja aiemmista portfolioyrityksistämme, mentoroinnistamme ja toiminnastamme yleensä löytyy myös nettisivuiltamme: prodeko.vc

6. Haluatko excuisännäksi
Haluaisitko kutsua alumnin kylään yritykseesi? No sehän sopii!
Alumni vierailee mielellään yrityksissä kuulemassa, miten tutalainen laittaa paikat järjestykseen eri aloilla – tai kuulemassa uratarinan siitä, miten tutalainen on ylipäänsä päätynyt pestiinsä. Sinä puolestasi pääset tuomaan esiin yritystäsi potentiaalisten asiakkaiden, kollegoiden tai työntekijöiden silmissä. Tai mikäpä estää käyttämästä joukkoa alumneja sparrausapuna, konsultteina tai koeyleisönä trendikkäässä hackathon-hengessä?
Ota yhteyttä alumnikoordinaattoriin Rikuun!
riku.suonsivu[at]aalto.fi tai 0456040560

7. Killan kuulumiset
Kevään projektit saatettiin käyntiin jo heti alkuvuodesta, ja ne porskuttavat eteenpäin hyvällä tahdilla. Killan vuosikokous pidettiin 28.2. ja kokouksessa hyväksyttiin muun muassa vuoden talousarvio ja toimintasuunnitelma. Kiltakokouksessa hyväksyttiin myös esitys kehitysbudjetista, joka on budjettiin varattu summa, jota voidaan käyttää ennaltamäärittämättömien killasta nousevien ideoiden toteuttamiseen. Budjetti rohkaisee osaltaan kiltalaisten osallistumista killan kehittämiseen ja ideointiin. Kilta lanseerasi myös uuden tapahtumakonseptin, Prodeko Ventures Nightin, jossa Kaj Hagros esitteli Prodeko Venturesin toimintaa, portfolioyritys Wave Ventures esittäytyi ja keskusteltiin yrittäjyysteemoista pizzan äärellä. Seuraavaksi legendaarinen Kotimaan PuoliPitkä!

a. Prodekon pitkä ulkomaan excursio suunnitteilla
Prodekon seuraava pitkä ulkomaan excursio suuntautuu Itä-Aasiaan teemalla Emerging Technologies. Projekti koostuu syksyllä 2018 excursioista ja case-töistä Suomessa sekä kolmen viikon reissusta Koillis-Aasiaan tammikuussa 2019, jossa 18 prodekolaista pääsee näkemään kuinka uusimpia teknologioita hyödynnetään Japanissa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Projektiin etsitään parhaillaan yhteistyöyrityksiä: rahallista tukea vastaan yritykset saavat case-töistä arvokkaita tuloksia sekä hyvän näkyvyyden ja kontaktit teknologiasta ja kansainvälisestä liiketoiminnasta kiinnostuneisiin loppuvaiheen opiskelijoihin. Lisätietoja projektin vetäjä Henri Saksi (henri.saksi[at]aalto.fi).