Prodekon Alumnin toimintakertomus 2014

TUOTANTOTALOUDEN KILTA PRODEKON ALUMNI RY
Toimintakertomus 2014
HALLITUS

Syyskokous valitsi erovuorossa olevien Jarno Alhosen, Sami Sarkamiehen, Mailiina Turanlahden ja Jukka Kujalan tilalle Katri Piirtolan, Johanna Pynnän, Oula Järvisen ja Antti Salmisen (Neuvottelukunnan edustaja). Lisäksi uutena Prodekon edustajan toimi Markus Junkkari, vuoden 2014 Prodekon puheenjohtaja.
Toista vuottaan hallituksessa jatkavat Jussi Räisänen ja Nelli Lähteenmäki. Vuonna 2014 alumnikoordinaattorina toimi Pyry Huhtanen.
Katri Piirtola valittiin puheenjohtajakasi vuodelle 2014 ja Johanna Pynnä rahastonhoitajaksi.

TAPAHTUMAT

11.2. Alumnimentoroinnin alkupamaus
Mentorointi oli saanut alumnit innostumaan niin, että alkupamauksen yli 40 osallistujasta lähes puolet oli alumneja. Tilaisuudessa ei ollut ilmaista lounasta vaan aamiainen, jota syödessä keskusteltiin Prodekon ja alumnin odotuksista ohjelmaa kohtaan. Opiskelijoiden toivomuksissa nousi esille mm. oman uran alkuvaiheen suunnittelu, Alumnilla taas perpektiivin tarjoaminen uravalintoihin. Osallistujat pääsivät kertaamaan muistoja toimialojen erityispiirteistä HP:n Heikki Hartikaiselta ja Symbioosin Saku Valkamalta. Mentorointiohjelma jatkuu pienryhmätapaamisilla loppukevään aikana.
Mentorointi siis on lähtenyt hyvin käyntiin ja ohjelma jatkuu vuoden aikana. Kaikki , jotka ovat alumnirekisterissä alumnimentorointiin kiinnostuksensa osoittaneet otettiin yhteyttä vuoden aikana, jos haluavat päästä mukaan ohjelmaan.

26.3. Valtio-exqu
Innokkaat exquilijat kokoontuivat Mariankadulle Valtiovarainministeriöön kellarikerroksen neuvottelutiloihin. Siellä meitä ensin opasti valtion omistajapolitiikkaan Solidiumin toimitusjohtaja ja Prodekon Neuvottelukunnan jäsen Kari Järvinen. Tämän jälkeen Prodekon alumni Pauli Kartano Valtiovarainministeriöstä jatkoi kertomalla valtion hankkeiden toteutuksesta. Lopuksi Jussi Kekkonen, Miltton Networksin toimitusjohtaja ja entinen pääministerin erityisavustaja valotti poliittisen päätöksenteon kiemuroita ja vaikuttamismahdollisuuksia siihen. Kysymyksistä ei meinannut tulla loppua, sen verran kiinnostava aihe selvästi prodekolaisille oli. Ilta jatkui ruoan, juoman ja vilkkaan poliittisen keskustelun merkeissä pitkälle.

16.4. Nokia-exqu
Alumnilla ja Prodekolla oli kunnia päästä Nokian vieraiksi 16.4 jännittävien tapahtumien keskellä. Muistin virkistämiseksi, tämä oli siis vielä aikaa ennen kuin Nokian puhelinliiketoiminta oli siirtynyt Microsoftille. Lopullinen sinetti kaupalle saatiin nimittäin 25.4.
Kokoonnuimme NSN Solution Experience Center Karaporttiin. Isäntänä toimi Nokian hallituksen puheenjohtaja ja Prodekon neuvottelukunnan puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja Nokian Solutions and Networksin Suomen maajohtaja Tommi Uitto. Lisäksi paikalla oli joukko muita NSN:läisiä. Risto Siilasmaa alusti tilaisuutta aiheella: ”Nokia – Setting a new direction for a global company”, kertoen omista kokemuksista yrityskaupan ympärillä. Tommi Uitto otti NSN perspektiivin: ”NSN – Executing a ’focus strategy’ via company-wide transformation”, kertoen faktapohjaisesti uudesta yrityksestä kaupan jälkeen. Alustusten jälkeen oli luvassa tiukkoja kysymyksiä (muun muassa kuinka paljon solution center painaa, joka kuulemma kysytään joka kerta), jonka jälkeen siirrymme katsomaan ryhmissä hienoja NSN tuotedemoja. Illan kruunasi ruokailu ja vapaa keskustelu.
Excu oli todella mielenkiintoinen ja sai aikaan paljon innostusta. Excuilijat viihtyivät pitkään iltaan keskustelemassa aiheesta kun aiheesta.

25.4. PoRa 45v juhlat
Polyteknikkojen Raittiusseura juhli 45-vuotista taivaltaan Smökissä aurinkoisena perjantaina 25.4. Osallistujille, joista huomattavan moni oli nykyisiä tai entisiä prodekolaisia, lahjoitettiin uusimpiin raittiustekniikan saavutuksiin kuuluva sininen PoRa 45 -paita, jonka valmistuksessa oli hyödynnetty perinteisen puuvillan asemesta kehittyneitä synteettisiä materiaaleja. Hyvästä meiningistä ja hienoista lahjoista (mm. kyltti Vichyyn sekä Alumnin antama sinetöity pullo Thunderia) päätellen PoRan tulevaisuus näyttää yhtä raittiilta kuin menneisyys. Vuorineuvos Jorma Eloranta muistuttikin juhlapuheessaan, että PoRa on maailman pisin teekkarijäynä.

1.5. Wappushampanjat
Wappushampanjatarjoilu kokosi taas alumnijoukon Ullanlinnanmäelle Prodekon teltalle. Pitkin päivää alumneja kävi teltalla sopiva määrä eri vuosikursseista ja kaikki shampanjalaatikot saatiin käytettyä.

9.5. Grillibileet ja kevätkokous
Perinteikkäät ja hienon kasvojenkohotuksen kokeneet Grillibileet pidettiin 9.5. Villa K:ssa – tosin grillittä, koska Relex sponsoroi loistavan illallisen. Haastavasta sijainnista huolimatta paikalle löysi satoja opiskelijoita, valmistuneita ja laitoksen työntekijöitä. Bändejä oli ollut tarjolla ennemmän kuin lavalle mahtui, ja saimmekin nauttia kolmen bändin huippumusisoinnista. Ennen hupia tehtiin kuitenkin työt – 14 ryhmää käsittelivät ansiokkaasti aiheita Prodekolainen 2.0, Prodeko 2.0 ja Prodeko shaped world 2.0.

Myös varsinaista Grillibileet-ohjelmaa ennen pidetty Alumnin kevätkokous ylsi yleisöennätykseen yli tusinan osallistujan tungeksiessa kokoussalissa. Tarkkasilmäisen jäsenistön huolellisen arvioinnin jälkeen viime vuoden hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus yksimielisesti.

29.8 Paikka Y
Paikka Y oli totuttuun tapaan Teatterissa ja sinne löysikin reilut 60 alumnia illan mittaan. Kesäkuulumisten vaihdosta ei meinannut tulla loppua vaikka uudenmakuinen luomu-Thunder loppuikin suhteellisen nopeasti.

10.9. PoRa Masters
PoRa vietti golfkilpailuja hyvässä säässä ja alumnit oli myös kutsuttu paikalle.

13.9. Alumnin I Regatta
Ensimmäinen perinteinen alumniregatta purjehdittiin ja moottoriveneiltiin 13.9. Helsingistä Länsi-Espoon Pentalaan. Lähtöpaikalla Koivusaaren edustalla S/Y Kerttu nappasi täpärästi johtopaikan, ja saapui myös ensimmäisenä perille vain hetki ennen S/Y Penelopea. Diplomi-insinöörit eivät vielä ole pystyneet selvittämään, miten on mahdollista, että kaikki tapahtumaan osallistuneet moottoriveneet saapuivat perille kahden nopeimman purjeveneen jälkeen.
Kaikki osallistujat saapuivat onnellisesti paikalle ennen rapuja, jotka nautittiin asiaankuuluvin menoin. Vaikka rapujen on silloin tällöin empiirisesti havaittu heikentävän muistia, tällä kertaa nuorena opitut teekkarilaulut muistettiin aamuyöhön saakka. Alkuillasta vanhempiensa opastuksessa teekkarilauluja harjoittelemassa oli tällä kertaa myös nuorempia tieteenharjoittajia.

9.10. aTalent 10v. juhlat
aTalent Recruiting on Prodekon, Prodekon Alumnin ja KY:n yhdessä omistama yritys, jonka kymmenvuotisjuhlia vietettiin 9.10. Bisnes on kasvanut vakaasti jo vuosia, ja tänä vuonna tavoitteena on välittää 300 nuorta ammattilaista koulutustaan vastaaviin töihin.
Juuri ennen juhlia saavutettiin ensimmäistä kertaa miljoonan euron liikevaihdon rajapyykki. Vaikka aTalent ei ole pelkästään voittoa tavoitteleva yritys, myös firman tulos on ollut tyydyttävä taloustilanteesta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia.

9-10.10. Alumnin historian II Puolipitkä Lahteen
Alumnin historian toinen puolipitkä starttasi Lahteen puolipilvisessä säässä. Mukaan oli uskaltautunut 20 rohkeaa exquilijaa.
Matkaan lähdettiin torstai-iltapäivänä ja ensimmäisenä suunnattiin Keravalle Kokkikartanoon toimitusjohtaja Kati Rajalan luokse. Kati kertoi todella mielenkiintoisesta valmisruokamarkkinasta ja Kokkikartanon strategiasta. Exquilijat saimme nauttia mm. suklaapuurosta ja kysymyksistähän ei meinannut Keravalla tulla loppua ollenkaan…
Seuraavaksi bussin nokka kääntyi kohti Lahtea, jossa Hartwallin tiimi Tutu Wegelius-Lehtosen johdolla meitä jo odotti. Ensin saatiin suut kosteiksi hienossa Hartwallin yksityisbaarissa ja sitten olikin hyvä kuunnella hieman taustaa jättimäisestä tehtaasta ennen kunnon tehdaskierrosta. Tehdaskierroksen jälkeen pääsimme olutkouluun ja kuulimme eri olutlajeista ja tottakai myös näitä lajeja päästiin maistelemaan. Herkullinen illallinen kruunasi illan ja lopuksi vielä kaikki halukkaat pääsivät opettelemaan täydellisen tuopin laskemista. Ei muuten ollut ihan helppo juttu. Loppuyö jatkui Lahdessa pitkälle aamuun.

23.10. McKinsey & Companyn exqu alumnin naisille
Alumnin naiset viettivät mielenkiintoista iltaa McKinsey & Companyn Helsingin toimiston johtajan Anna Granskogin johdolla. Anna kertoi McKinseyn tekemästä tutkimuksesta kuinka kolmen naisen määrä yrityksen johtoryhmässä edesauttaa ¬parempia tuloksia kuin vertailuyrityksissä, joissa ei ole naisia johtoryhmässä ollenkaan tai vain yksi tai kaksi. Ilta jatkui tiiviin keskustelun myötä ja aihe koettiin niin mielenkiintoiseksi, että Anna lupasi järjestää vastaavan exqun pelkästään miehille. Ja koskaan ei ole tainnut exqu-laulu kuulostaa yhtä heleältä…

3.11. Speedmentoring
Prodekon Neuvottelukunnan järjestämä Speed Mentoring järjestettiin 3.11. Tapahtuma on aiempina vuosina suunnattu opiskelijoille, mutta tänä vuonna konseptia muutettiin hiukan ja mentoroitavina olivat nuoret, viimeisen kymmenen vuoden aikana valmistuneet alumnit. Noin kolmenkymmenen alumnin joukko jaettiin seitsemään ryhmään, jotka kiersivät illan aikana teemapöytiä. Keskusteluaiheiksi olivat valikoituneet yrittäjyys, muutosjohtaminen, johtoryhmätyöskentely, pörssiyhtiön johtaminen, johtajan itsensä johtaminen, konsultointi sekä globaali toimitusketjun hallinta. Neuvottelukunnasta oli päässyt paikalle 13 eri toimialoilla ansioitunutta Prodeko-alumnia.
Mentor-keskusteluiden sisältö koettiin erittäin antoisaksi, ja moni alumni kertoi saaneensa keskusteluissa hyviä oivalluksia oman osaamisensa ja työuransa tueksi. Myös neuvottelukunnan jäsenet – joista osa osallistui tapahtumaan jo kolmatta kertaa – kiittelivät keskusteluiden sisältöä. Tilaisuuden lopuksi neuvottelukunnan puheenjohtaja Risto Siilasmaa kysyi, kuka olisi haluakas osallistumaan vastaavaan tilaisuuteen tulevina vuosina, jolloin salissa taisi nousta pystyyn jokaisen mentorin ja mentoroitavan käsi. Varsinaisen tilaisuuden jälkeen keskustelu jatkui vielä vilkkaana Alkon tarjoaman coctail-tilaisuuden merkeissä.

23.11. Tasakymmentapaaminen & Sikajuhlat
Sikajuhlien alumnikonseptia laajennettiin. Koolle kutsuttiin kaikki tasavuosikymmenvuosia täyttävät vuosikurssit, aina ’74-vuosikurssista lähtien. Ajatuksena oli tilaisuus päästä näkemään nykypäivän Otaniemeä ja kuulla tuotantotalouden laitoksen kuulumisia ja tapaamaan oman vuosikurssin kavereita. Samalla saadaan aktivoitua niin sanotusti uusia alumneja kohdennetulla tapahtumalla.
Kiinnostus oli hyvä tapahtumaa kohtaan, ja tapahtuma meni ihan hyvin. Tapahtumapäivä oli tosin se etelä-Suomen ensimmäinen lumisadepäivä, mikä osaltaan verotti osallistujia. Tapahtuman jälkeen tuli kuitenkin palautetta, että tällaiselle tapahtumalle on kysyntää.

11.12. Glögit & Syyskokous
Glögejä vietettiin torstaina 11.12. Eteläranta 10:een Kaupan liiton ja Verkkoteollisuus ry:n tiloissa. Tarjolla oli hienot ruoat ja juomat ja samalla pidettiin alumnin virallinen syyskokous. Tänä vuonna hallitukseenkin oli oikein tunkua ja päästiin äänestämään monista hyvistä vaihtoehdoista.

VIESTINTÄ JA JÄSENREKISTERI

Vuonna 2014 lähetettiin 4 sähköpostitiedotetta. Hallitus päätti, että tänä vuonna ei paperista tiedotetta lähtetä, johtuen sähköpostilistojen ja sosiaalisen median kattavuudesta sekä vastaavasti korkeista painokustannuksista. Pääasiallisena viestintäkanavana toimii edelleen sähköpostilista, mutta sitä tukemaan alumnilla on kaksi some-kanavaa – Facebook ja Linkedin. Some hakee vielä hieman paikkaansa alumnin viestintäkanavana, mutta erityisesti Facebook on toiminut vapaampana keskustelukanavana sekä ”nopeampaa” ad hoc tiedotusta vaativissa aiheissa (esim. exculle on vielä paikkoja, tai prodekolaiset lehdistössä)
Joulukuussa 2014 oli Prodekon Linkedin ryhmässä 777 jäsentä (2013: 722 2012: 645 ja 2011: 524) ja FB ryhmässä 456 jäsentä (2013: 407 2012: 369: ja 2011: n. 300). Hyvin on määrä tasaisesti noussut, mutta edelleen on potentiaalia.
Sähköpostilista tavoitti noin 1700 henkilöä. Kuitenkin kannassa on suuri määrä jäseniä vajaat 700 (vuonna 2013 yli 900), joilla ei ole ollenkaan sähköpostia. Vuoden 2014 aikana saatiin noin 250 sähköpostiosoitetta lisättyä jäsenille, joilla ei ennen ollut sähköpostia kannassa.
Tasakymmenjuhlien yhteydessä saatiin useat henkilöt kiinni ns. kaveri menetelmällä ja jäsenrekisterin tietoja päivitettiin kyseisten vuosikymmenten osalta suhteellisen paljon.
aTALENT

aTalent Recruiting Oy:n kasvu jatkui myös vuonna 2014 vahvana. Liikevaihto lähes tuplaantui yli 1,6 miljoonaan euroon, ja toiminta oli selkeästi kannattavaa. Toiminta vakiintui monella tapaa taloudellisesti, ja kesän toimitusjohtajan vaihdoskin saatiin vietyä läpi kunnialla. Vuoden aikana aTalent välitti yli 250 opiskelijaa tai vastavalmistunutta uusiin töihin.
Alumnin edustajina aTalentin hallituksessa toimivat Jarno Alhonen ja Oula Järvinen.
UUDET TAPAHTUMAT

Alumnitoiminta on perustunut kahteen tukijalkaaan, ammatilliseen toimintaan ja hauskanpitoon. Tähän yhteyteen hallitus pohti vuonna 2014, että lisätään mukaan tasakymmentapaamiset. Näiden tarkoituksena on ’nostaa’ alumneja mukaan toimintaan. On huomattu, että monesti samat alumnit käyvät tapahtumasta toiseen mukana ja ajatus on, että tällaisella uudella kohdennetulla tapahtumalla saataisiin eri vuosikurssit liikkeelle. Vastaavia tapahtumia järjestetään myös mm. maailman huippukoulujen alumnitoiminnassa. Prodekon alumnin tavoite on järjestää nämä hieman pienimuotoisempina, mutta kuitenkin yhdessä laitoksen kanssa, jotta tilaisuuksiin saadaan mukaan alumnien kaipaamaa ammatillista puolta.

Alumnin regatta on myös uusi ’hauskanpito’ tapahtuma ja se järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2014. Tapahtuma on sinänsä erilainen tapahtuma, että regattaan on tervetulleet koko perhe. Tapahtuma löysi heti osallistujansa ja monta kyselyä tuli vielä jälkeenpäinkin tapahtumasta ja toiveista, että järjestetäänhän tämä uudestaan. Tapahtumaa varten ostettiin kiertopalkinto molempiin sarjoihin (purje- ja moottoriveneet), joita on tarkoitus käyttää jatkossakin. Näyttää hyvältä, että regatasta olisi muodostumassa uusi perinne ja uusi ’vakiintunut tapahtuma’ wappu-shampanjan, Paikka Yn ja Grillibileiden rinnalle.

TALOUS

Alumnin talous on vahvalla pohjalla johtuen pienistä menoista ja aiemmin 2012 aTalentin osuuden myynnistä saaduista varoista. Yhdistyksen tilillä oli vuoden lopussa 11 475€ ja sen lisäksi 50 000€ on määräaikaistalletuksessa. Yhdistyksen talous oli vuonna 2014 -354,89€ alijäämäinen. Tuotot olivat 480,61€ ja toiminnan kulut 835,50€. Alumnin tulot koostuivat pankkitilin koroista sekä puolipitkän excubussia varten kerätyistä maksuista. aTalent ei maksanut osinkoa omistajilleen vuonna 2014.
HALLITUKSEN TOIMINNAN ARVIOINTI

Hallitus kokoontui vuoden aikana neljä kertaa suunnittelun ja erilaisten tapahtumien yhteydessä. Kokoukset pidettiin tarkoituksenmukaisina ja määrä minimissä. Hallitus toimi kokousten ulkopuolella aktiivisesti sähköpostitse ja puhelimitse.
Vertailua vuoden alussa suunniteltuun:
• Suunnitelma oli, että panostetaan laatuun, ja parempi saada muutama hyvä tapahtuma kuin monta huonoa. Tässä hallitus onnistui erinomaisesti, palaute tapahtumista oli todella hyvää. Tämän lisäksi, hyviä tapahtumia saatiin aikaiseksi todella paljon.
• 1-3 hyvää exqua per kausi (kevät ja syksy). Toteuma meni hienosti suunnitelmaan, keväällä valtio-exqu ja Nokia-exqu, syksyllä puolipitkän yhteydessä Kokkikartano ja Hartwall sekä McKinsey & Company.
• Uusi aluevaltaus, alumnin regatta toteutettiin syksyllä koko perheen mukavana tapahtumana.
• Muita hupitapahtumia – Pora 45v., Paikka Y, Wappu-shampanja, tasakymmen & sikajuhlaetkot ja Alumnin regatta. Kaikki toteutuivat ja täysin uutena Regatta. Lisäksi yhteistyössä laitoksen ja Prodekon kanssa Grillibileet.
• Alumnin historian II kotimaan puolipitkä toteutettiin Lahteen.
• Varainhoidosta keskusteltiin, mutta konkreettisia muutosideoita ei syntynyt.
• Tulot ja menot: Menot olivat vain reilut 800€ ja noin vajaat 500€ tulot muodostuivat lähinnä puolipitkän bussimaksuista aTalentin osingon ollessa nolla.
• Tasakymmentapahtuma sikajuhlien yhteydessä virallistettiin. Ensimmäinen kerta jäi aika ohueksi huonon sään takia ja lyhyen varoitusajan takia, mutta potentiaalia tapahtumalle on.
• Alumnirekisterin laatua parannettiin satunnaisesti, erityisesti tasakymmen vuosikurssien osalta. Tarve suuremmalle päivitykselleon edelleen.
• Kokonaisuutena erittäin aktiivinen ja laadukas toimintavuosi ja samaan aikaan alijäämä pienentynyt merkittävästi.

Alumnin vuoden hallitus 2014
Espoossa 12.3.2015

Vuosikertomus nähtävissä myös (toistaiseksi) tästä linkistä.